Opstapper keert terug als Amsterdam City Center Line

Grachtengordel krijgt zijn eigen busje terug van ondernemer

De Opstapper is terug van weggeweest. Vrijdag 14 oktober gaat het bus je over de Prinsengracht weer rijden.

Stop & Go in de oude vorm in actie

 

Ondernemer Bart Kuik denkt er zelfs geld mee te kunnen verdienen.
Wethouder Eric Wiebes (Verkeer) trok eind 2010 de stekker uit de financiering van het busje over de grachtengordel. De gemeente legde al jaren zo’n 750.000 euro toe op de voorziening, maar niemand durfde het busje weg te bezuinigen omdat mondige grachtengordelbewoners zich daar fel tegen verzetten. Toen de omvang van de rijksbezuinigingen en hun impact op het openbaar vervoerduidelijk werden, verander dedat. Afgezet tegen de twintig buslijnen en zes trams die dreigen te verdwijnen, is het verlies van de Opstapper immers niets.

Red Amsterdamraadslid Nelly Frijda, groot voorvechter van de Opstapper, liet het er niet bij zitten, en ging op zoek naar een ondernemer die wel brood zag in het busje. “En in mij vond ze een gewillig slachtoffer,” zegt Kuik. “Ik heb het onderzocht en een bedrijfsplan geschreven. Het is een prima commercieelproject.” Hoe Kuik precies geld wil verdienen aan de Opstapper, verklapt hij nog niet. Dat doet hij volgende week donderdag, bij de presentatie van zijn bus die terug keert onder de naam “Amsterdam City Center Line”.
Een dag later gaan de busjes weer rijden, volgens ongeveer dezelfde route als vroeger: van de bibliotheek op het Oosterdokseiland via het Centraal Station en de Prinsengracht naar het stadhuis.


Binnenkort een aangepaste routekaart

Stadsdeelvoorzitter Jeanine van Pinxteren van Centrum is blij dat de Opstapper terug is.
Ze maakte gisteravond in de deelraad bekend dat het stadsdeel een eenmalige bijdrage levert, en dat ze het bedrijf steunt door haltes te maken en te helpen met de vergunningen. Het stadsdeel steekt 120.000 euro in het project. “De overheid is door alle bezuinigingen niet in de positie om extra ov-lijnen op te zetten. Er moet juist worden ingekrompen. Als zich dan een private investeerder meldt die de lijn wil overnemen, moet je die kans grijpen,” zegt Van Pinxteren“Het wordt nooit een vetpot, maar de bus heeft ook grote sociale waarde. Bovendien zijn er contacten gelegd met hotels en musea, om die te gaan bedienen.” Volgens Van Pinxteren is de lijn vooral belangrijk voor oudere bewoners van de grachtengordel, een gebied zonder openbaar vervoer. “Daarom is het mooi dat er een speciaal tarief komt voor 65-plussers.”

Kuik begrijpt dat Wiebes de Opstapper afschafte, maar ziet nu toch kansen. “Als het lukt, hebben we iets unieks: openbaar vervoer zon der een cent subsidie.” Hij ziet zelfs mogelijkheden om ook elders in de stad te gaan rijden. “Als lijnen verdwijnen door de bezuinigingen, kunnen wij daarinspringen.”

JASPER KARMAN

Bron: ‘Het Parool’

Stop&Go op de Korte Prinsengracht

Aangevuld met o.a. bericht AT5

Het busje keert weer terug door een particulier initiatief. Grote hotels en musea in het centrum dragen eraan bij en het stadsdeel Amsterdam-Centrum geeft een eenmalige opstartsubsidie van 120.000 euro.

Het busje keert terug onder de naam Amsterdam City Center Line en rijdt vrijdag 14 oktober voor het eerst.

5 gedachten over “Opstapper keert terug als Amsterdam City Center Line”

  1. Rudolf het Grachtengordeldier wenst de Amsterdam City Center Line succes met dit initiatief in zijn biotoop.

    Rudolf het Grachtengordeldier introduceerde het begrip ‘Grachtengordeldier en zijn biotoop’ in de Nederlandse rechtspraak.
    (HR 05-10-2001 LJN: ZC3663, in Conclusie AG 18-05-2001, onder 2.1)

  2. Wat een verrassende opluchting! Dus toch weer met een “hobbelbusje” naar de bieb. Die 65-pluskaart lijkt mij een prima idee. Alleen zou de regio niet tot postcodegebied 1016 moeten gaan, maar hoort ook 1017 erbij! Ik woon op de Spiegelgracht, 50 meter van de Prinsengracht, en heb 1017 als code. Lijkt me logisch dat dit gebied erbij hoort, toch?
    Succes toegewenst!
    Paul

    1. Beste Paul,

      We hebben contact opgenomen met Amsterdam City Center Line, en ook 1017 valt onder de regeling.
      De informatie op hun website zal worden aangepast.
      Dank voor de tip.

      Red Amsterdam

  3. Ik weet niet wat “submit comment” (zie hieronder) betekent. Maar dat de “Opstapper” terug is(komt?), is wel een zegen. En niet alleen om naar de Noordermarkt te gaan, of naar het Amstelveld. De grootste en modernste openbare bibliotheek van Europa, met liften en roltrappen en theaters en een restaurant, ligt namelijk op een plaats waar geen openbaar vervoer is – je mag in de stromende regen, zoals de halve zomer, over een fietsbad lopen, waarop n.b. een bord staat “voetgangers toegestaan”. En boeken zijn zwaar. Groet Nelly Frijda van mij. (Dukkers-model Ingeborg, 6e Montessorig 44-50 (Juffrouw Bos). En zo. Succes met het busje. Maak maar gauw bekend, wat er in de route veranderd is, anders gaat het net als met die fijne tramlijn 20. Olim

Reacties zijn gesloten.