Actie tegen homorepressie in St. Petersburg

Onno op Russische tv (opname 3-4-2012)

Onno van Buuren op Russische tv (opname 3-4-2012)

Amsterdam noemt zich ‘Gay Capital’. Die wat groteske pretentie schept verplichtingen, niet alleen op het gebied van evenementen als Gay Pride, maar ook als voorloper (eerste homohuwelijk ter wereld) en verdediger van homorechten buiten de stad.

Dus toen in maart het nieuws kwam dat in de Russische stad St. Petersburg een anti-homowet werd aangenomen, vond Red Amsterdam het tijd voor actie. Natuurlijk kunnen we niet de hele wereld de les lezen, maar met St. Petersburg heeft Amsterdam unieke historische en culturele banden.

Tsaar Peter de Grote heeft Amsterdam en Zaandam sinds 1697 meerdere keren langdurig bezocht. Toen hij een paar jaar later St. Petersburg stichtte, deed hij dat naar het voorbeeld van Amsterdam: met veel grachten. En sinds de opening van de Hermitage aan de Amstel in 2009 zijn we gastheer van indrukwekkende tentoonstellingen met kunst uit de Hermitage in St. Petersburg.

Die anti-homowet bepaalt dat ‘propaganda’ van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender thema’s strafbaar wordt. Daarmee wordt het verboden in het openbaar hierover te praten, schrijven of lezen, of om simpelweg jezelf te zijn, op straffe van een boete van maximaal 500.000 roebel (12.800 euro). Demonstreren en hand in hand lopen door homoparen is dus verboden, evenals bijv. een regenboogvlag aan de gevel van een gaycafe.

Ondergetekende nam eind maart het initiatief om in de raadscommissie WPA (waar homo-emancipatie onder valt) voor te stellen als gemeenteraad een protestbrief te sturen naar de collega’s in St. Petersburg. Een diplomatiek geschreven concept was al klaar. Daarin stond ook dat homoseksuele Amsterdammers rekening moeten houden met vervolging als ze hun geaardheid openlijk uiten bij een bezoek aan St. Petersburg.

Alle partijen in de commissie vonden het goed om hier iets tegen te doen, maar VVD, CDA en PvdA verzetten zich tegen het voorstel om een protestbrief te sturen. We hebben immers geen officiële stedenband, en men schrok terug voor precedentwerking… (nou én, zou je zeggen).

Vervolgens bleek dat er wél raadsbrede steun was voor het idee om dit jaar iemand uit St. Petersburg uit te nodigen voor Gay Pride. Wij hadden daarbij een sterke voorkeur voor een bestuurder, zodat die met eigen ogen kan zien wat een feest het is om in een homotolerante stad te leven. Maar daar schrok het college van B&W voor terug.

Uiteindelijk kon iedereen zich vinden in een uitnodiging aan een gay-activist uit St. Petersburg. Dat voorstel is in april door B&W aangenomen. Overigens wordt er elk jaar door de gemeente iemand uit het buitenland uitgenodigd voor Gay Pride. Het wachten is nog op een brief van B&W aan de raad waarin de uitnodiging wordt toegelicht.

Toevallig was het Russische tv-station REN TV (een landelijk onafhankelijk station, gerelateerd aan RTL) begin april een paar dagen in Amsterdam. Zij hebben onder meer een reportage over dit onderwerp gemaakt, met een kort interview met Onno van Buuren, ons duoraadslid. Zodoende weet heel Rusland al dat die uitnoding er komt, want het is van de Poolse grens tot Wladiwostok uitgezonden.

Het maakt daar veel discussie los, mailde de producer. Dat is belangrijk, want er zijn plannen om de anti-homowet in heel Rusland in te voeren. Het zou mooi zijn als die activist uit St. Petersburg straks tijdens de Canal Parade voor de Hermitage staat met spandoeken in het Engels en het Russisch. Hopelijk is de Russische tv er dan bij.

Klik hier voor de uitzending van de Russische tv (je downloadt dan het hele programma van een uur. Het interview begint op 45:25. Helaas is alles in het Russisch.)

Onno van Buuren, duoraadslid Red Amsterdam