Presentatie elektrische bussen

Presentatie elektrische bussen

Op woensdag 6 februari organiseerde Red Amsterdam een demonstratie van diverse elektrische bussen op het voorplein bij de hoofdingang van het stadhuis.
Onder ruime belangstelling van de pers werden aan leden van de gemeenteraad en wethouder Eric Wiebes diverse elektrische bussen gepresenteerd en was er de mogelijkheid om een proefrit te maken.

De presentatie diende ter voorbereiding op de bespreking van het initiatiefvoorstel ‘Amsterdam Elektrisch, ook de OV-stadsbus’, dat door Red Amsterdam is ingediend en waarin wordt voorgesteld dat de gemeente Amsterdam, samen met het GVB, zo snel mogelijk haar onderzoek naar uitstootvrij busvervoer uitbreidt met diverse pilotprojecten waarbij gebruik wordt gemaakt van volledig elektrische bussen. Dit voorstel wordt op donderdag 7 februari besproken in de raadscommissie voor Verkeer, Vervoer en Luchtkwaliteit.

Volgens verkeerswethouder Eric Wiebes is de stand der techniek nog niet zover dat er binnenkort op grote schaal elektrische bussen kunnen worden ingezet. Bovendien zou het te kort dag zijn om een solide uitvraag naar elektrische bussen in de markt te zetten, waarmee in 2015 overgegaan zou kunnen worden op elektrisch rijden.

Met de presentatie heeft Red Amsterdam de wethouder, de raad, de pers en het publiek zelf kennis willen laten maken met de huidige stand der techniek en willen laten zien dat die techniek ver genoeg gevorderd is om het onderzoek naar uitstootvrij busvervoer uit te breiden met elektrische bussen. Ten slotte zijn er al diverse steden in binnen- en buitenland waar al elektrische bussen rijden: Den Bosch, Bogotá (Colombia), Sao paolo (Brazilië), Salzburg (Oostenrijk),  Tel Aviv (Israël), Kopenhagen (Denemarken) en Shenzhen (China). In Rotterdam is het gemeentelijk vervoersbedrijf RET inmiddels begonnen met een pilot-project.

Deelnemende e-busleveranciers aan de presentatie waren PROOV/GINAF, Bluekens/Volvo en BYD (Build Your Dreams).

Een gedachte over “Presentatie elektrische bussen”

  1. Wethouder Wiebes geeft liever €100+ miljoen uit voor garages onder de grachten voor benzine auto’s. Waarom dat geld niet even vasthouden en dan inzetten voor electrische bussen??

Reacties zijn gesloten.