Peiling Amsterdam: Collegepartijen verliezen fors, SP en D66 op winst

Precies een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 staan de Amsterdamse collegepartijen op fors verlies. De grote winnaar is de SP, terwijl ook D66 winst boekt en daarmee de tweede partij van Amsterdam wordt. Dat blijkt uit een peiling die Maurice de Hond/Peil.nl afgelopen week in opdracht van stadspartij Red Amsterdam uitvoerde onder ruim 700 Amsterdammers.

De Partij van de Arbeid, sinds 1945 de onafgebroken de grootste partij in de Amsterdamse gemeenteraad, blijft met 11 zetels de grootste partij, maar levert 4 van de huidige 15 zetels in. Ook collegepartij GroenLinks staat op verlies en gaat van 7 naar 5 zetels. Van de collegepartijen is alleen de VVD stabiel: de liberalen behouden 8 zetels.

De verloren zetels worden verdeeld tussen de twee grootste oppositiepartijen. De SP wint maar liefst 5 zetels en komt op 8 zetels uit. D66 wint één zetel en komt op 9 zetels. De Democraten zijn daarmee de tweede partij van de stad.

Van de overige partijen levert het CDA één van haar twee zetels in. De Partij voor de Dieren, bij een peiling in oktober 2012 nog op nul zetels, wint een zetel en komt daarmee op 2 zetels. Red Amsterdam blijft staan op 1 zetel. Trots op Nederland verliest volgens de peiling haar enige zetel en verdwijnt daarmee uit de Amsterdamse gemeenteraad.

Schermafbeelding 2013-03-10 om 22.01.12