“Zet loktoerist in bij strijd tegen illegale short stay”

toerisme short stayDe groei van illegale hotels en short stay en de bijbehorende overlast vormen een groot probleem in Amsterdam. De Amsterdamse stadspartij Red Amsterdam wil de mogelijkheid onderzoeken om loktoeristen in te zetten om illegale hotels en short stay locaties op te sporen en te bestrijden.

In het centrum van Amsterdam, maar ook in de andere stadsdelen binnen de ring, groeit het aantal illegale hotels en short-staylocaties nog altijd flink. In de strijd hier tegen is in stadsdeel Centrum inmiddels gekozen voor een integrale aanpak, waarbij de VVV, Dienst Wonen, de brandweer en de politie samenwerken in de strijd tegen illegale short stay.

Hoewel de integrale aanpak van stadsdeel Centrum al het nodige effect, is het de vraag of het een afdoende maatregel is voor dit steeds omvangrijker wordende probleem. Het stadsdeel werkt momenteel met een lijst van 200-230 panden, terwijl op websites van aanbieders als AirBnB meer dan 1.000 locaties in het centrum van Amsterdam worden aangeboden.

Roderic Evans-Knaup, raadslid voor Red Amsterdam: “Wij juichen initiatieven als AirBnB toe, als het gaat om woningruil voor vakanties. Maar niet als de site wordt misbruikt voor het aanbieden van illegale hotels of short stay. En toch lijkt het bij een belangrijk deel van het aanbod daar om te gaan.”

Red Amsterdam wil daarom alle mogelijkheden onderzoeken om de stadsdelen te ondersteunen in de strijd tegen illegale hotels en short stay. Eén van die mogelijkheden is het inzetten van ‘loktoeristen’, die op verdachte locaties appartementen gaan huren om zo aan te tonen dat het gaat om illegale short stay.

Roderic Evans-Knaup: “Het blijkt nu moeilijk om heterdaad vast te stellen dat er sprake is van een illegaal hotel. Door het inzetten van loktoeristen, kunnen we dat probleem oplossen. Dat zal de effectiviteit van de controles op illegale verhuur van appartementen sterk kunnen stijgen. Daarnaast heeft het een afschrikkende werking naar de aanbieders.”

Red Amsterdam heeft het college gevraagd de juridische mogelijkheden te onderzoeken.