Iedereen verantwoordelijk voor toekomst Jaap Edenbaan

schaatsen

Er is grote onrust ontstaan op de Jaap Edenbaan over het besluit van stichting Jaap Edenbaan om de pachtcontracten met schaatscafé de Skaeve Skaes en schaatsschool Duosport op te zeggen. Meer dan 5.000 schaatsers hebben een petitie getekend waarin het gemeentebestuur wordt opgeroepen om te bemiddelen in het conflict tussen de stichting en de ondernemers.

Afgelopen woensdag 28 maart werd onder grote belangstelling van de schaatsers over deze problemen gesproken in de Commissie KSZ, waar de Jaap Edenbaan onder valt. Hieronder de bijdrage tijdens de vergadering van raadslid Roderic Evans Knaup over de kwestie:

Het mag duidelijk zijn dat de Jaap Eden een belangrijke zinvolle functie is in Amsterdam. De keren dat we zoveel publiek krijgen en zoveel insprekers hebben, dan bespreken we de subsidies van meer dan 100 cultuurinstellingen tegelijk. Of we proberen te bezuinigen op de brandweer. Ook dan staat het hier vol.

Ik moet zeggen dat ik behoorlijk onder de indruk ben van alle brieven en mails, de tomeloze inzet van de Vrienden, de petitie de vorige keer en de woorden van de insprekers net. En ik kan me de boosheid en frustratie van de gebruikers goed voorstellen. We hebben een goede ijsbaan, met een goede schaatsschool en een gezellig café. Een van de leukste sportcafés van Nederland. Waarom moet dat nou allemaal anders? Om het op z’n Engels te zeggen: If it ain’t broke, don’t fix it.

Met die instelling ben ik me in de Jaap Edenbaan gaan verdiepen.
Waarom wil de stichting nou zo nodig dingen veranderen waar iedereen zo tevreden over is? Eigenlijk omdat wij – de gemeente – daarom hebben gevraagd. In 2004 heeft de gemeente de exploitatie laten onderzoeken van de baan, omdat er extra subsidie nodig was voor achterstallig onderhoud. De gemeentelijke accountant kwam tot de conclusie dat er veel te verbeteren was aan de exploitatie van de baan.

Een van de punten was de aanpassing van de pachtcontracten. Waarom? Om ervoor te zorgen, dat er minder subsidie nodig is en de baan een gezonde financiële en organisatorische toekomst te geven. Niet alleen omdat wij Amsterdammers er dan minder geld aan kwijt zijn, maar ook omdat dat een grotere zekerheid geeft dat de baan op lange termijn blijft bestaan. Want daar waren toen best zorgen over.

De huidige maatregelen van de Jaap Edenbaan komen dus voort uit een verzoek van ons: de gemeente. Is er nou meteen besloten om van de huidige ondernemers afscheid te nemen? Nee, dat idee heb ik niet. Ik zie meerdere pogingen de afgelopen 10 jaar om te zorgen voor een betere exploitatie met behoud van de huidige ondernemers.

En gezien de reacties van de gebruikers, de schaatsers, is het ontzettend jammer dat het niet gelukt is. Want eruit komen met Duosport en De Skeeve Skaes lijkt een gepasseerd station. Er zijn tot aan de Hoge Raad rechtzaken gevoerd over het café en daarbij is de Stichting Jaap Eden in het gelijk gesteld.

Er is een aanbesteding georganiseerd, waarbij Duosport heeft besloten om zich niet in te schrijven. Toch is uit de aanbesteding een winnaar gekomen. Een nieuwe schaatsschool, onder leiding van een olympisch kampioen en een ervaren ondernemer. Met steun van de KNSB. Ze zijn nieuw en moeten zich nog gaan bewijzen. Maar het heeft potentie.

De huidige ondernemers hebben de afgelopen jaren prachtige bedrijven opgebouwd.  Bedrijven met veel tevreden klanten die met plezier naar hun toe kwamen. En er werd goed geld verdiend. Dat mag, dat is je beloning als je een goede onderneming weet te runnen. Maar als je erop wordt gewezen dat je eigenlijk afhankelijk bent van een flinke staatssteun en er wordt een beroep op je gedaan om die staatssteun te verkleinen, dan moet je daar serieus en welwillend naar kijken. Als je dat niet doen, dan loop je het risico dat er buiten je om naar andere oplossingen wordt gezocht.

Dat is nu gebeurd. De ondernemers hebben gegokt en verloren. Ze hebben daarmee hun kip met de gouden eieren zelf geslacht. En daarvan zijn de gebruikers, de schaatsers, nu het slachtoffer. Die krijgen – zoals het er nu uitziet – volgend jaar te maken met grote veranderingen. Een ander café en een andere schaatsschool.

Wij hebben gewild dat de exploitatie verbeterd werd en daar zijn dit de gevolgen van. Het is nu dan ook onze verantwoordelijkheid om erop te letten dat de veranderingen geen verslechteringen worden.

Dat het volgend jaar nog steeds gezellig bier drinken is op de Jaap Edenbaan en dat er nog steeds goed les wordt gegeven. Ik zou dan ook van de wethouder willen weten, hoe wij, als gemeente, kunnen helpen om ervoor te zorgen dat het de komende jaren net zo goed schaatsen is op de Jaap Edenbaan als de afgelopen jaren.

Een laatste opmerking ten slotte, voorzitter. Het succes van de Jaap Edenbaan is wat ons betreft niet alleen verantwoordelijkheid van de gemeente, de stichting, de verenigingen en de nieuwe ondernemers. Het vraagt ook een positieve instelling van de gebruikers. Want een schaatsschool is zo goed of slecht als de motivatie van de sporters. En bij een café is de inrichting en een goede gastheer belangrijk. Maar de sfeer in een kroeg is alleen maar goed als de gasten gezellig zijn. Als u niet wil, dan wordt het in ieder geval geen succes. En dat zou doodzonde zijn.

 

 

 

 

Een gedachte over “Iedereen verantwoordelijk voor toekomst Jaap Edenbaan”

  1. Schaatsen is voor mij belangrijk, ik zei het al. Maar tegelijk is voor mij schaatsen niet zo belangrijk dat ik koste wat het kost naar de baan ga. De sfeer moet ook goed zijn. Op de Jaap Edenbaan wordt die sfeer voor een deel gemaakt door kroeg De Skeeve Skaes en schaatsschool Duosport. Toen ik mijn eerste schaatsles nam, bestond Duosport net. Overdag was het rustig op de baan. Nu hebben dankzij de kwaliteit van Duosport duizenden mensen wekelijks les. Die komen voor het ijs, maar waren er voor een groot deel niet geweest zonder de klasse van Duosport. En ik hou van een biertje, maar ik ken ijsbanen waar de trek verdwijnt bij het zien van de als een ziekenhuis ogende kantine. Net zoals Duosport met hard werken een goede business heeft gebouwd, geldt dat ook voor de Skeeve Skaes. Een kroeg waar de liefde voor vak en publiek vanaf spat.

Reacties zijn gesloten.