Gehandicaptensport wordt focussport

gehandicapten sport

Gehandicaptensport krijgt in Amsterdam de komende jaren de status van focussport. Dat streven staat in de beleidsbrief Sportplan 2013-2016, die wethouder Van der Burg (Sport) gisteren aan de gemeenteraad stuurde. De wethouder komt hiermee tegemoet aan het verzoek van stadspartij Red Amsterdam.

In november 2012 zou wethouder van Sport, Eric van der Burg, het Sportplan 2013-2016 presenteren. Het plotselinge besluit van de regering om een eind te maken aan de ambitie om de Olympische Spelen in 20128 naar Amsterdam te halen, zette echter een streep door deze plannen. Stadspartij Red Amsterdam heeft de wethouder vervolgens verzocht om de vrijgekomen ruimte op de begroting aan te wenden om van gehandicaptensport een focussport te maken. In de deze week gepresenteerde Beleidsbrief Sportplan 2013-2016 lijkt de wethouder aan dat verzoek tegemoet te komen:

“Streven is de gehandicaptensport een zelfde status te bezorgen als focussporten. Dat betekent hoger op de politieke agenda, breed stimuleren, goed faciliteren en aandacht voor toptalenten en evenementen. Want ook hier inspireert topsport en zorgt het voor meer sportdeelname.”

Roderic Evans-Knaup, fractievoorzitter van Red Amsterdam, is blij met de plannen van de wethouder: ‘Dit is een mooi resultaat. Mensen met een beperking sporten op dit moment significant minder dan mensen zonder beperking. Terwijl sport en beweging juist voor mensen met een beperking veel voordelen biedt. Niet alleen draagt het in het algemeen bij aan een gezonde leefstijl, het is bovendien van positieve invloed op het zelfvertrouwen en de vertrouwdheid met het eigen lichaam, de eigen mogelijkheden. En ten slotte actieve sportdeelname om sociale afzondering te voorkomen of doorbreken.’

De wethouder heeft aangekondigd later dit jaar met een verdere uitwerking te komen van de plannen om van gehandicaptensport een focussport te maken.

Een gedachte over “Gehandicaptensport wordt focussport”

  1. Wethouder GEHRELS zegt dat zij op het gebied van handhaving in overleg zal treden met de wethouder Dierenwelzijn. Mogelijk kunnen de animal cops een rol spelen. Zij zal kijken naar een goede balans tussen kosten en het realiseren van maatschappelijke doelen. Zij is er nog niet mee begonnen. Zij vindt het een ingewikkeld vraagstuk waarover zij de commissie voor het najaar van 2013 op de hoogte zal houden. Dan begint het nieuwe bontseizoen.

Reacties zijn gesloten.