Fietstunnel Rijksmuseum vanaf maandag weer open!

Red Amsterdam-raadslid Roderic Evans-Knaup en Groene Amsterdammer-directeur Teun Gautier fietsen onder het Rijksmuseum door

Red Amsterdam-raadslid Roderic Evans-Knaup en Groene Amsterdammer-directeur Teun Gautier fietsen onder het Rijksmuseum door

Na een tien jaar durende verbouwing en maandenlang gesteggel is de kogel door de kerk – en gaan de fietsers weer door de tunnel: met ingang van maandag 13 mei wordt de Museumstraat onder het Rijksmuseum weer 24 uur per dag opengesteld voor fietsers.

Dat heeft een woordvoerder van wethouder Eric Wiebes (Verkeer) vandaag laten weten, in reactie op een eerdere verklaring vandaag van stadsdeel Zuid, waarin werd gesteld dat de tunnel alleen buiten openingstijden van het museum toegankelijk voor fietsers zou worden.

Red Amsterdam is bijzonder opgetogen over de ondubbelzinnige uitspraak van de wethouder, waarmee een eind is gemaakt aan alle onduidelijkheid over het moment waarop de fietstunnel heropend zou worden en de voorwaarden waaronder dat zou gebeuren. Ook lijkt de jarenlange strijd tussen voor- en tegenstanders van de fietstunnel hiermee eindelijk beslecht: na precies 10 jaar en 1 maand wordt de fietspassage onder het Rijksmuseum aanstaande maandag in ere hersteld.

Sinds de heropening van het Rijksmuseum op 13 april jl. was de tunnel nog afgezet voor fietsverkeer. Enkele weken geleden werd bovendien duidelijk dat het momenteel zelfs niet is toegestaan om met de fiets aan de hand door de tunnel te lopen. Uit protest tegen de vertraging van de heropening van de fietstunnel, organiseerde Red Amsterdam onlangs een flashmob, waarbij enkele tientallen fietsers ‘illegaal’ door de tunnel fietsten.

Stadsdeel Zuid beroept zich, in navolging van Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes, op het argument dat de veiligheid van museumbezoekers en voetgangers op dit moment nog onvoldoende gewaarborgd kan worden. De wethouder verwijst echter naar de werkgroep Blackspots van de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (DIVV), die stelt dat het probleem met het plaatsen van afzetlinten en enkele markeringen op het fietspad opgelost kan zijn. Bovendien heeft het stadsdeel volgens de wethouder nu tijd genoeg gehad om de benodigde maatregelen te nemen.

Red Amsterdam is steeds een groot voorstander geweest van het openstellen van de tunnel voor fietsverkeer. Eerder dit jaar stemde een meerderheid van de gemeenteraad voor een voorstel om de passage onder het Rijksmuseum volledig toegankelijk voor fietsers te maken.

In het AT5 Nieuws van 7 mei legt Red Amsterdam-raadslid Roderic Evans-Knaup de verantwoordelijkheid voor de vertraging en de onduidelijkheid bij het stadsdeel: “Tien jaar hebben ze de tijd gehad om een oplossing te vinden waarbij de bezoekers en de fietsers goed van elkaar gescheiden worden. Ze hebben er nog een maandje extra voor gekregen om te kijken hoe het echt gaat met die bezoekersstromen en nou krijgen ze het nog niet voor elkaar. Ik vind het echt het falen van stadsdeel Zuid dat ze nu geen oplossing gevonden hebben”.


AT5 Nieuws – dinsdag 7 mei 2013 (http://www.at5.nl/artikelen/102570/stad-wil-fietstunnel-vanaf-volgende-week-hele-dag-open)


Powned – PowNews – woensdag 8 mei 2013 (Na de Ster start direct het item over de Museumstraat)

Een gedachte over “Fietstunnel Rijksmuseum vanaf maandag weer open!”

Reacties zijn gesloten.